Thursday, 4 December 2014
Cheese Butter Cake
Kek Mentega Keju (Cheese Butter Cake) utk minuman keme petang ni...ada lebihan cream cheese kat dlm peti sejuk yg sikit sgt untuk dibuat kek lain, maka keme pun cuba2 resepi ni..tak disangka begitu sedap kek ni yg tidak kering seperti kek butter biasa dan tidak begitu lembik seperti bake cheese kek..boleh dikatakan kek ni agak2 moist gitu....sesiapa yg tidak suka rasa cheese kek yg kaya dgn cheese..boleh cuba resepi di bawah ni...
Sumber dari: Chef Zubaidah
Dibuat oleh: Keme sendiri
Bahan2
170g mentega (keme guna Anchor salted)
125g krim keju
200g gula kastor (keme kurangkan ke 170g)
5 biji telur (asingkan kuning dan putih)
210g self raising flour
1sk vanila esen
1/2 sk cream of tartar
Cara2nya
1. Pukul putih telur + cream of tartar sampai bertanduk.Ketepikan
2. Pukul mentega + Krim keju + gula sehingga sebati
3. Masukkan kuning telur + vanila esen gaul rata
4. Masukkan 1/2 putih telur kaup balik agak rata masukkan yg baki dan kaup balik
5. Tuang kedalam acuan 8" dan bakar suhu 150 C selama 1 jam
Selamat mencuba
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment